Kippenbouillon

Zelfgemaakte kippenbouillon is mijn to-go-to dish na elke baal-en-buikpijndag. Naast gezond is het ook super-economisch: in de supermarkt kan je vaak kant-en-klare pakketjes voor soep vinden met prei, selder en een wortel in. En van het vlees van de hele kip die je hiervoor nodig hebt, kan je enkele dagen eten. Ik maak vaak wat extra bouillon, die ik invries in verschillende potjes van 1 portie.

Ingrediënten voor 1 liter soep

  • 1 hele hoevekip
  • 2 selderstengels
  • 1 grote wortel
  • 1 preistengel
  • 2 blaadjes laurier
  • 5-tal peperkorrels
  • zout

Smeer de kip in met een beetje olijfolie en plaats deze voor 30 à 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200°. Bedruip regelmatig met het sap dat eruit komt. De kip is klaar, wanneer het vel mooi goudbruin ziet en een beetje knapperig is. Haal het vlees van het karkas en bewaar voor later.

Snijd ondertussen de selderstengels, wortel en prei in grote stukken. Breng een 1 liter water aan de kook en voeg de groenten, samen met de laurierblaadjes, peperkorrels en een snuifje zout toe aan het borrelende water. Leg er tot slot het karkas van de kip in en laat dit zo’n 3 uur koken.

Hoe langer de bouillon kookt, hoe meer de smaken er zullen intrekken. Proef af en toe eens en voeg een beetje meer water toe als je de smaken te fel vindt. Zeef de bouillon tot slot tot je een heldere soep bekomt (de groenten zullen hun lekkere smaak hebben afgegeven, maar geen fructose).

Je kan deze bouillon zo opdrinken, maar ook gebruiken als basis voor andere gerechten. Op de foto heb ik wat andijvie laten meekoken in de bouillon en dit gecombineerd met een soort wannabe-wonton met kippenvlees.

Smakelijk!

IMG_2160-klein

Advertenties
Kippenbouillon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s